Educație nutrițională în școli și grădinițe

Obiceiurile alimentare se formeaza in cadrul familiei si un copil cu principii alimentare corecte nu va fi influentat de anturaj in acest sens, mai mult chiar va reusi sa ii invete pe cei din jur ce, cum, cat sa manance.

1 Aprilie 2016

Cand incepem educatia nutritionala a copiilor nostri? Aceasta este o intrebare pe care mi-o adreseaza in mod frecvent parintii in cadrul intalnirilor, conferintelor, atelierelor.

Dragii mei educatia nutritionala a copiilor nostri incepe cu prima lingurita de mancare, cand putem realiza o poveste a alimentelor, a culorilor, a texturilor, a principiilor nutritive.

Dar atunci atentia mamelor sau a persoanelor care se ocupa de cresterea copiilor este centrata pe ce, cat, cum, unde mananca micul ingeras, astfel incat sa creioneze o curba a cresterii imbucuratoare. Este neglijata dezvoltarea psiho-motorie, care este mult mai importanta decat sutele de grame in plus sau in minus la cantar.

Aceasta goana dupa colaceii de pe picioruse sau manute este adesea traumatizanta pentru copii, deoarece pot aparea dezechilibre emotionale severe. Se poate instala sentimentul de abandon, mai ales atunci cand iubirea noastra este conditionata de fiecare lingurita de mancarica (de exemplu: daca nu mananci tot eu plec, daca nu iei si aceasta lingurita ma supar). Dar copilul ce simte? Ce nevoi are? Suntem pregatiti sa aflam? Dorim sa incurajam o dezvoltare armonioasa minte-trup-suflet?

Pentru a pune bazele unei educatii nutritionale noi, parintii, trebuie sa fim un model demn de urmat. Parintii care au o alimentatie dezechilibrata, mananca haotic, nu simt bucuria de a servi masa in familie nu au cum sa pretinda copiilor sa manance broccoli si peste de captura, sa manance usor, sa nu bea apa in timpul mesei.

Obiceiurile alimentare se formeaza in cadrul familiei si un copil cu principii alimentare corecte nu va fi influentat de anturaj in acest sens, mai mult chiar va reusi sa ii invete pe cei din jur ce, cum, cat sa manance.

Cu toate acestea asteptarile parintilor sunt mari, au dorinta de a fi rezolvate aceste dezechilibre alimentare la gradinita, la scoala, la after school…si iata ca se intampla.

Predau ora de Educatie nutritionala in scoli si gradinite, in cadrul careia copiii invata principiile unei nutritii sanatoase si isi educa familia in adoptarea unui echilibru, prin introducerea alimentelor neprocesate, neaditivate, asigurand varietatea in meniul zilnic al familiei.

Asa ca puiul invata gaina atunci cand gaina nu si-a invatat la timp puiul ce si cum sa manance.